Sådan opnås en vellykket bilhandel

Når køber og sælger er enige om prisen og vilkårene for en given bil, så indgår disse to parter en bilhandel, som begge kan være tilfredse med. Køberen kan naturligvis ønske sig en billigere pris, mens sælgeren naturligvis ville have håbet på en højere salgspris, men man finder sammen en fornuftig acceptabel pris ved at sammenligne den aktuelle bil med øvrige biler af samme mærke, samme årgang, kørte km samt bilens generelle stand. Uanset om man er bilforhandler eller privat bilsælger, så må man jo før eller siden slå til, når en interesseret køber afgiver et acceptabelt prisforslag på bilen, så derfor sætter sælger altid salgsprisen på bilen lidt højere end smertegrænsen, som er den absolut laveste salgspris, som sælger kan acceptere. De fleste købere vil nemlig komme med mindre bud på bilen end sælgers prisforlangende, idet der jo er mange konkurrerende biler til salg, så der bør altid være et beløb, som sælger kan give i prisnedslag til køberen, således begge parter stadig kan være tilfredse med en bilhandel.

Sælger kan lave en bilattest

Husejere får udfærdiget en tilstandsrapport på huset, således køberne har en fagmands udtalelse om husets stand ud fra en grundiggennemgang, og dette er et lovkrav ved hushandel og en god forsikring for køberne. Det er ikke et lovkrav ved bilhandler, men sælger kan med fordel få lavet en tilsvarende bilattest, idet både FDM samt synshallen for et beløb kan gennemgå bilen nøje, hvorefter man får en rapport om bilens stand. Derved kan køberen ikke tillade sig at presse prisen yderligere ned, såfremt den udbudte pris afspejler bilens stand. Hvis sælger ofrer 500-2.000 kr. for en sådan grundig gennemgang af bilen, så kan en bilhandel afsluttes nemmere og uden de store prisforhandlinger. En grundig gennemgang af bilen tager op mod tre timer, men så gennemgås bilen også for omkring150 punkter herunder disse:

  • Motor
  • Gearkasse
  • Undervogn
  • Dæk
  • Styretøj
  • Bremsere
  • Bilens elektriske system
  • Aircondition/klimaanlæg
  • Tæring og rustproblemer

Hvis bilen er under 10 år gammel eller har en værdi på over 75.000 kr., så anbefaler FDM bilejeren at få lavet en brugtbilattest, før bilen annonceres til salg.

Overvejelser hos bilkøberen

Det er købers marked, når det handler om brugte biler. Der er mange forskellige biler til salg overalt i landet, og priserne kan variere temmelig meget, så man bør sætte sig grundigt ind i bilens stand, før man betaler og underskriver en slutseddel. Man bør kun lede efter nysynede biler eller biler med en brugtbilattest, da der kan forekomme ubehagelige overraskelser i biler, der ikke har været grundigt gennemgået det seneste års tid af en uvildig fagmand. Skulle man finde et røverkøb, hvor man ikke umiddelbart kan finde nogen større fejl og mangler ved bilen, eller hvis man blot ønsker en garanti mod kommende dyre reparationer på bilen, så kan man tegne en ejerskifteforsikring på bilen, som også foretages ved hushandlers om en garanti mod skjulte fejl og mangler. Det er især forsikringsselskaberne ETU Forsikring samt Tryg, der tilbyder en bilskifte forsikring.

I kontrakten vil der fremgå periodens gyldighed samt dækningsområde, som normalt er skader på dens elektriske og mekaniske komponenter. Forsikringen dækker ikke mod normal slitage og manglende vedligeholdelse, men den vil kunne anvendes ved ikke-forsætlige skader på bilen. Præmien for denne forsikring stiger, såfremt man tilvælger flere områder på bilen, da den oprindeligt kun omfatter motor og gearkasse, men det er muligt at få flere områder med i aftalen. Det er naturligvis billigere for bilkøbere at undgå denne forsikring, som kan koste flere tusinde kr. årligt, så hvis bilen er nysynet og kører godt, og man har selv (eventuelt ledsaget af en bilkyndig kammerat) gået bilen efter i kanterne, så bør man kunne droppe denne form for forsikring.

 

Billede: Michel Curi