Billeasing bliver mere og mere populært

Tal fra bilbranchen viser en stærkt stigende tendens til billeasing på alle områder. For få år siden valgte under 10 % at lease bil frem for at købe bil, mens tallene i dag viser, hver tredje bil leases enten privat eller i erhvervsøjemed.

Billeasing forekommer mere end 60.000 gange om året, så gennemsnitligt er der tale om en årlig stigning på 38 %. Den mest markante stigning sker indenfor området privatleasing, hvor stigningen er på hele 127 %, men privatandelen af privatleasede biler udgør kun omkring 20 % af det samlede marked.

Den voksende tendens skyldes de attraktive leasingvilkår, som i mange tilfælde giver leasingbilisterne bedre vilkår end bilejerne, der køber bil kontant eller på afbetaling. På privatmarkedet er det især blevet populært at lease en 5-dørs Hyundai i30, der er en stor og rummelig personbil (evt. stationcar) med en leasingydelse på kun 2.695 om måneden, og dette er billigt for en ny kvalitetsbil.

 

Fordele ved billeasing

Faktisk kan det i mange tilfælde bedst betale sig at lease en bil frem for at købe denne, idet man dels opnår en frihed og uafhængighed, som man er villig at betale for. En normal leasingaftale løber i 3 år, hvorefter bilen returneres til leasingselskabet, og man starter forfra med at lease en helt ny bil.

Dermed vil leasingkunderne altid have adgang til en bil under 3 år gammel, der ingen udgifter har service og reparationer og andre variable udgifter, der stiger i takt med bilens alder. Kunden betaler en fast månedlig leasingydelse på bilen, og dermed kan man nemt overskue sit bilbudget, der ikke rummer uventede udgifter.

For firmaer er dette yderst praktisk, da man således kan fradrage alle leasingudgifterne på bilen, hvilket er en nem og økonomisk attraktiv løsning. Leasingkunderne kan altid udskifte sin bil til en mere passende model, således man altid kører rundt i en moderne bil, der kan håndtere det aktuelle kørselsbehov. Både firmaer og private kan have omskiftelige kørselsbehov, da ordretilgangen kan ændre sig på kort tid, og private kan også have forskellige variable kørselsbehov på grund af familie, job- og boligsituation.

Det er faktisk kun, hvis man kender sit faste kørselsbehov i mindst 3-4 år ud i fremtiden, det er mere økonomisk fordelagtigt at købe en bil frem for at lease denne. Det er nemlig især værditabet og handelsomkostningerne ved bilhandler, der gør det attraktivt med billeasing, da leasingkunderne slipper for disse ofte store udgifter.

 

Standard leasingkontrakt

Der er stadig forskelle på leasingkontrakter især blandt privat og firmaaftalerne, men FDM og medlemmer af brancheforeningen Finans og Leasing har udfærdiget en standardkontrakt til billeasing, som mange leasingselskaber i dag anvender. I denne standardkontrakt fremgår følgende leasingvilkår:

  • Prisen for hele leasingperioden
  • Leasingudbyderen forpligter sig til at servicere bilen i henhold til bilens servicebog
  • Muligheden for lejlighedsvis udlån af bilen til familie og venner
  • Bilens ekstraordinære førstegangsydelse
  • Bilens udvidede garanti til at dække hele leasingperioden
  • En uvildig tredjepart såsom FDM testcenter gennemgår bilen for skader efter leasingperioden

Ved at anvende denne godkendte standardkontrakt vil kunderne nemmere kunne styrke deres oplevelse af tryghed og gennemsigtighed, når de fremover leaser bil. Leasing er dermed en billig og sikker måde at have bil, idet man har en fast månedlig ydelse samt ingen bekymringer om restværdi, gensalgsværdi, service og garanti.

Billede: Carleasingmadesimpletm